Help:Nl:Aan de slag met genealogie

Search WikiTree's help pages:

Categories: Hulp bij genealogie | Instructie voor nieuw lid | Speciale Assistentie | WikiTree hulp

Taal: en | de | fr | nl | pt
Vrijwaring: Dit is een niet-officiële vertaling. De Engelstalige versies zijn de officiële hulppagina's.
Vertaald: JvB

Begin je pas met genealogie en weet je niet zeker wat je moet doen? Op deze helppagina vind je een aantal eenvoudige stappen om je door het doolhof van de familiegeschiedenis te leiden.

Contents

Verzamel wat je hebt

Kijk na wat je al hebt. Je hebt waarschijnlijk nogal wat informatie binnen handbereik zonder dat je je dat realiseert!

Verzamel spullen zoals foto's, familiestukken en documenten. Je kunt op veel plaatsen aanwijzingen voor je familiegeschiedenis vinden, sommige voor de hand liggend, andere onverwacht, zoals de achterkant van oude foto's, in een familiebijbel of in een stapel brieven.

Interview je familieleden

Stel vragen aan je naaste familieleden. Ze zijn een van de beste bronnen die je hebt.

Begin bij je ouders en grootouders. Breid het daarna uit. Inclusief je neven, nichten, tantes en ooms. Misschien vindt je er een paar die enthousiast zijn om je te vertellen wat ze weten.

Behoed je voor ja/nee-vragen. Stel open vragen, zodat je niet alleen namen en datums verzameld maar ook verhalen.

Begin met het samenstellen van je stamboom

Registreer en orden datgeen wat je vindt terwijl je bezig bent. WikiTree is hiervoor ontworpen, gemakkelijk in gebruik en er is overal plaats voor zoals foto's, herinneringen van familieleden en zelfs beschrijvingen van familiestukken. Hoewel bij WikiTree alles draait om samenwerking, zijn er privacy controles zodat je de moderne familiegeschiedenis kunt delen met alleen je naaste familieleden terwijl je samenwerkt met verre verwanten en andere genealogen voor verre afkomst.

Als je niet zeker weet of je wilt samenwerken, zijn er veel andere manieren om familiegeschiedenis vast te leggen en een stamboom op te bouwen. Sommige genealogen gebruiken stamboom software op hun Desktop computer, zoals RootsMagic of Legacy. Je kunt het ook op de ouderwetse manier doen met een stamboom op papier.

Als je de maandelijkse kosten kunt en wilt betalen, kunnen commerciële sites zoals Ancestry.com en MyHeritage je in staat stellen je stamboom op te nemen terwijl je onderzoek doet. Later, als je het basisonderzoek hebt gedaan en wat je hebt ontdekt vrij beschikbaar voor anderen wilt maken kun je je stamboom op WikiTree plaatsen.

Selecteer een startpunt voor onderzoek

Je bent enthousiast en gretig om alles te weten te komen over al je voorouders. Dat begrijpen wij! Maar al je familielijnen tegelijk aanpakken kan te veel zijn.

We raden je aan één uitgangspunt te kiezen en je onderzoek daarop te concentreren. Dat kan een ​​enkele persoon zijn, een gezin of een achternaam. Later kun je terugkomen bij anderen.

Start je onderzoek

Nu je een beginpunt hebt, kunt je zoeken naar documenten en informatie over de persoon/familie/achternaam die je hebt gekozen.

Online zoeken

De # 1 gratis bron voor online genealogisch onderzoek is FamilySearch, van The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. Deze site is niet alleen voor mormonen. Het is een geweldige bron voor alle genealogen. (We hebben geen band en deze aanbeveling is ongevraagd.)

Hieronder enkele links om je op weg te helpen met online onderzoek:

  • Archieven.nl. Nederlandse geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten
  • FamilySearch Catalog.
    Doorzoek de catalogus van genealogisch materiaal op plaatsnaam. Omvat boeken, online materiaal, microfilm, microfiche en publicaties die beschikbaar zijn gesteld door FamilySearch online en in bibliotheken en centra wereldwijd.
  • WIeWasWie.nl. Nederlandse geboorte/doop-, huwelijks- en overlijdensakten.
  • Rijksarchief België. Deze website van het Rijksarchief België maakt meer dan 36,4 miljoen pagina's genealogische bronnen (parochieregisters en burgerlijke stand) toegankelijk.
  • Geneaknowhow
    Het kiezen van een provincie geeft een pagina met links. Zoek in die pagina met de zoekfunctie van je browser.
  • Open Archieven.nl. Doorzoek de genealo­gische gegevens van Nederlandse en Belgische archieven, vind automatisch gelinkte akten en aanvullende informatie over personen en context.
  • Delpher.nl. Ruim 100 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften.
  • Nederlandse Archieven. Een uitgebreide lijst met online bronnen voor Nederland.

Onze WikiTree-gebruikers bouwen aan een eigen wereldwijde bronnenlijst, waarbij ze zich concentreren op gratis sites. Misschien weet je een bron die we in onze lijsten missen?

Lokaal en offline zoeken

Hier zijn enkele links naar sites waarmee je lokaal en offline kunt beginnen met zoeken:

Herhaal

Als je zo ver bent als je kunt of wilt voor de voorouder of achternaam die je hebt gekozen, leg dan die lijn even opzij. Kies een ander startpunt en ga ermee aan de slag.

Bron, Bron, Bron

Bijna alle beginnende stamboom onderzoekers maken dezelfde fout en krijgen daar later spijt van: ze registreren hun bronnen niet.

Het is van cruciaal belang om vast te leggen waar de informatie vandaan komt.

Als je tante je de geboortedatum van je grootvader vertelt, noteer dan niet alleen de datum. Noteer dat je tante je de datum heeft verteld.

Beter nog, vraag je tante hoe ze zijn geboortedatum weet en noteer haar antwoord. Het klinkt misschien raar om je tante te vragen hoe ze de geboortedatum van haar eigen vader weet. Ze kan je vertellen dat ze het altijd geweten heeft. Maar soms is de datum dat een gezin een verjaardag viert niet de datum die op officiële documenten staat.

Je kunt het beste je tante vragen of zij documenten heeft die de geboortedatum van e grootvader aantonen. Idealiter maakt je er een kopie van. (Een kopie maken kan net zo eenvoudig zijn als een foto maken met je telefoon!)

Wanneer iemand je een datum vertelt, wordt dit beschouwd als informatie uit de tweede hand of afgeleide informatie. Dat betekent niet dat het niet waar is. Het is net iets minder betrouwbaar dan primaire of originele bronnen.

Meer hierover vind je hier Bronnen en onze pagina over onzekere informatie.

We weten dat dit misschien overdreven formeel klinkt. Je bent misschien gewoon een informele familiehistoricus, geen genealogisch wetenschapper. Maar zoals we al zeiden, de meeste genealogen betreuren het dat ze hun bronnen niet hebben opgenomen toen ze net begonnen. Als je WikiTree gebruikt, is het een vereiste dat je je bronnen opneemt.

Vraag om hulp

We hebben een geweldige gemeenschap van leden die gul zijn in het aanbieden van hun tijd en vaardigheden om andere leden te helpen bij hun onderzoek. Als je op zoek bent naar begeleiding, bent vastgelopen of vragen hebt, aarzel dan niet om die te stellen op ons G2G (genealoog-naar-genealoog) forum!



This page was last modified 10:07, 2 September 2022. This page has been accessed 712 times.